Conèixer per Comprendre

coneixerxcomprendre.org

Què és CxC         Projectes:   Musulmans    Els veïns del Rif     La Vall del Toudgha     Senegal          Contacte
 
Els veïns del Rif:

La societat d'Esparreguera és plural i diversa. Dels 22.000 habitants del municipi un 10% són originaris d’altres països. Tot i que les procedències són molt variades (al nostre poble hi conviuen veïns/es de 66 nacionalitats). La comunitat amaziga, originària del nord-est del Marroc, amb més d’un miler de membres  és la més nombrosa, i la seva llengua, en la varietat tarifit, és la tercera més parlada a Esparreguera després del català i el castellà.

 

El pes quantitatiu d’aquestes persones en el total de la població d’Esparreguera és molt alt, però els seus trets culturals i socials són poc coneguts, tant pels propis veïns que conviuen dia a dia amb elles, com pels professionals dels diferents serveis públics dels quals en són usuaris.

 

Conèixer x Comprendre es proposa oferir unes pinzellades sobre les famílies veïnes d’Esparreguera que són originàries de la regió del Rif, al Marroc; amb detalls concrets sobre l’àmbit geogràfic d’on provenen i de la seva realitat social i cultural. Que s’evidenciï la organització social en el territori d’origen: com són les escoles, quins són els recursos de la regió, quines alternatives vitals hi ha a la zona, etc. Que es percebi que darrera una cultura determinada hi ha persones concretes, persones amb les que tenim més coincidències que no diferències.

 

Es planteja el projecte amb l’objectiu general de fomentar les actituds receptives i positives en relació a la diversitat cultural i possibilitar la millora de la interacció mútua entre les diferents cultures que conviuen a Esparreguera. Crear ponts de coneixement i relació que puguin evitar l’aparició de conflictes, i afavoreixin la interrelació entre les persones d’orígens culturals diferents.

 

Alhora es pretén que els homes i dones de la comunitat amaziga d’Esparreguera se sentin reconeguts com a ciutadans/es afavorint la seva circulació social autònoma.

 

Les actuacions es dirigeixen principalment als professionals de l’àmbit públic que tenen els homes i les dones del Rif com a usuaris dels serveis.

 
 

El 25 de setembre de 2010 es va donar visibilitat a la tasca feta en relació al projecte“Els veïns del Rif”.

Gairebé dues-centes persones van participar la presidida per Francesca Fosalba, alcaldessa d’Esparreguera i per Miquel Àngel Essomba, director del Centre Unesco de Catalunya- UNESCOCAT.

 

L’acte va estar dividit en tres parts.

En primer lloc una taula rodona en la que hi havia com a ponents la Sra. Salwa El Gharbi, cap del departament de Drets Humans i Diversitat Cultural de Unescocat, i el Sr.  M’Hamed Abdelouahed de l’associació Amazan: Promoció Sociocultural i Desenvolupament, que van ressaltar en les seves intervencions els trets culturals i lingüístics de la comunitat amaziga, que sovint es difumina sota l'etiqueta d'àrab o musulmà. Ambdós van senyalar també els valors positius d’una societat diversa en cultures, que ha d’estar, però, fonamentada en el respecte mutu, i van incidir en la importància de la participació de la dona en la societat d’acollida.

 

A la segona part es va fer una projecció audiovisual sobre l’entorn d’origen de la comunitat amaziga d’Esparreguera, de la periodista Laura Guevara, que, a més de les imatges de les persones, pobles i paisatges del territori d’on provenen les famílies rifenyes que viuen a la nostra vila, va aportar dades sobre la economia, la societat i la cultura de la regió.

 

Com a cloenda de la jornada, els veïns i veïnes del Rif van oferir als assistents té marroquí i pastes, que ells mateixos van elaborar. Aquesta part es va dur a terme al pati de Can Pasqual en un ambient que va permetre el diàleg i la interacció entre tots els assistents.

 
 

Títol: Els veïns del Rif

 

Guió i fotografies:

Laura Guevara

Locució:

Ernest León

Muntatge de vídeo:

Rubén S. Poveda

Gravació de veu:

Nicx Music

Coordinació:

Jaume Almirall

Durada: 10'   Any: 2010

Descripció:

Projecció de vídeo sobre l'entorn d'origen de la comunitat amaziga d'Esparreguera. Nador, capital de la regió, les ciutats d'Arwi, Driouch; la vall del Garrouau...

 
Si no podeu veure el vídeo feu clic aquí: http://www.youtube.com/watch?v=BpFhbfh2ELU
 

El projecte “Els veïns del Rif” ha estat organitzat per Conèixer x Comprendre conjuntament amb Míriam Borrega, tècnica d'immigració de la regidoria de Nova Ciutadania de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Moltes altres entitats i persones hi han abocat el seu temps i esforç per fer-ho possible: Unescocat Centre Unesco de Catalunya, l'Ajuntament d'Esparreguera,  l’associació Amazan: Promoció Sociocultural al desenvolupament, l'associació de la mesquita Al Salam, el Casal Intercultural, la Policia Local d’Esparreguera, la dissenyadora gràfica Núria Oltra, els homes i dones que al Rif i a Esparreguera ens van obrir les portes de casa seva, les persones que van assistir a la jornada i les que hi hagueren volgut assistir; tot aquells i aquelles que d'una o altra manera hi han col·laborat, i sense les quals aquest projecte no hagués estat possible.

A tots i a totes, moltes gràcies!

 

 

Conèixer x Comprendre 2011

contacte@coneixerxcomprendre.org